Zelenina - 4 dny
31. 3. 2007
Zeleninová 4-denní dieta
(700kcal, 2870kJ)
Předpokládaný váhový úbytek 2-3kg
Tato dieta je čistě vegetariánská. Neobsahuje maso, drůbež, ryby ani vajíčka. Denně musíme vypít 1/4l netučného mléka.
Jídelníček
Snídaně - každý den stejná
40g ovesných vloček
200ml vody
2 lžíce smetany
50g ovoce - jablko, hruška umělé sladidlo
Vločky uvaříme ve vodě a přidáme smetanu. Z ovoce uvaříme kompot s umělým sladidlem.
Přesnídávka - každý den stejná
100ml jogurtu , 1 lžička medu.
oběd
Zapékané brambory
150g brambor, 50g mrkve, 50g zeleného hrášku, 50g kukuřice, 1 malá cibule, 25g tvrdého sýra, olej.
Uvařené brambory, mrkev, a cibuli nakrájíme na kolečka, smícháme s nakrájeným sýrem a zbytkem zeleniny. Dáme do olejem vymazané misky a necháme zapéct patnáct minut.
1 ks kyselé okurky nebo 1/4 malé misky nakládané zeleniny
večeře
1 miska čerstvého salátu 40g nastrouhaného balkánského sýra
oběd
150g květáku, 200ml mléka, 1 tavený sýr, 20g tvrdého sýra, kopr nebo řeřicha, sůl, 1 lžička škrobové moučky.
Uvaříme květák. Mléko uvedeme do varu, přidáme na kousky nakrájený tavený sýr, necháme rozpustit a do hotové omáčky vmícháme bylinky a sůl. Do zapékací misky dáme květák, zalijeme omáčkou, posypeme strouhaným sýre. Troubu rozehřejeme na 200°C a pečeme 20 minut.
večeře
1 hrnek vařeného zelí, 1 hrnek nastrouhaných jablek, 20g posekaných ořechů-kešu nebo vlašských, 100ml vody, 2 lžíce octa, sůl, 1 tabletka umělého sladidla.
oběd
150g brambor uvařených ve slupce, 30g balkánského sýra, 1 lžička oleje, 200ml kefíru.
Vařené, oloupané brambory nakrájíme, smícháme s olejem a postrouhaným sýrem, zapíjíme kefírem.
večeře
4 lžíce rýže, 100g žampionů, 200ml houbového bujonu, 4 lžíce vařeného zeleného hrášku, 1/2 zelené papriky, sůl, pepř.
Papriku a houby nakrájíme a dáme spolu s rýží do zapékací misky a zalijeme houbovým bujonem. Dusíme v troubě. Do hotového rizota přidáme hrášek.
oběd
Guláš ze zeleniny
180g různé zeleniny (mrkev, kedluben, květák, zelí, apod.), 2 žampiony, 1 menší cibule, 1/2 lžičky sladké papriky, 1 větší brambor, 300ml houbového bujonu, 1 lžička oleje, 1 lžíce petrželky, sůl, pepř.
Osmažíme cibuli, přisypeme papriku, přidáme nakrájenou zeleninu, žampiony, brambor, zalijeme bujonem a vaříme 30 minut. Jednu třetinu zeleniny rozmixujeme a smícháme ze zbytkem. Do hotového guláš přidáme nasekanou petrželku a dochutíme.
večeře
1/2 papriky, 1/2 hrnku nastrouhaného vařeného nebo čerstvého celeru, 1 jablko pokrájené, 20g datlí nebo rozinek, 50ml vody, 1 lžíce octa, 1/4 lžičky soli, 1/2 tabletky umělého sladidla.
Z uvedených ingrediencí připravíme salát.
66